woensdag 21 maart 2012

Team Hout klaar voor EuroSkills2012

Vandaag zijn de deelnemers van Team Hout bekendgemaakt die gaan strijden om de Europese titels voor Meubelmaken, Machinaal houtbewerken CNC en Montagemedewerker timmerindustrie. De internationale beroepenwedstrijden EuroSkills2012 worden in oktober gehouden in het Belgische Spa-Francorchamps.
 

Het Team Hout bestaat uit drie vakkanjers die zichzelf medio maart bewezen tijdens de nationale wedstrijden SkillsMasters2012 in Rotterdam. De deelnemers Team Hout zijn Jesse Elzinga (Drachten), Job Sanders (Didam) en Gilian Voortman (Nijverdal) en zij volgen allemaal een mbo-opleiding.

 Elzinga vertegenwoordigt het onderdeel Meubelmaken (Cabinetmaking) en doet, als leerling bij vakschool HMC, praktijkervaring op via stages bij erkende leerbedrijven.

Sanders komt uit op het onderdeel Montagemedewerker timmerindustrie (Joinery) en leert 1 dag per week aan het Graafschap College. Voor het praktijkleren is hij in dienst bij OBD-Opleidingen.

Voortman neemt het Machinaal houtbewerken CNC (Woodmachine Technican) voor zijn rekening en volgt theorie bij het ROC van Twente en stages bij verschillende leerbedrijven.

 De teamleden kunnen met trots ons land en de hout- en meubelbranche vertegenwoordigen tijdens de Europese wedstrijden. De teamleden worden de komende maanden begeleid in hun voorbereidingen op weg naar EuroSkills2012.
 
Kenniscentrum SH&M organiseert de regionale en landelijke voorverkiezingen en de deelname aan EuroSkills om het werken in de hout- en meubelbranche bij een breder publiek bekend te maken. De beroepenwedstrijden bieden tevens een uitdaging aan de huidige leerlingen en werknemers en stimuleren een constante kwaliteit en uitdaging van het vak.

Haal Nederlands meest toonaangevend designer Piet Boon in huis

in een handomdraai een houten design vloer in het eigen interieur met de online roomplanner

Amsterdam, 21 maart 2012 - Vanaf heden is de Piet Boon® flooring by Solidfloor™ roomplanner online. Daarmee is het mogelijk om de houten design vloeren van Nederlands toonaangevend designer Piet Boon in het eigen interieur te beleven. Vanuit de luie stoel kan met deze gebruiksvriendelijke roomplanner in een handomdraai, het eigen interieur ingericht worden met een vloer uit de Piet Boon® flooring by Solidfloor™ collectie. Deze ideale online tool helpt de consument bij het vinden van de perfecte Piet Boon® flooring by Solidfloor™ vloer. Want al vóór de aankoop, kan het effect van een houten design vloer in het eigen interieur beleefd worden.

Ga naar www.solidfloor.com/pietboon en upload een foto van de ruimte waar de nieuwe vloer moet komen via de roomplanner, Solidfloor zal deze foto bewerken. Wanneer de foto gereed is, wordt er een email of sms verstuurd. Alle mogelijke decoren uit de Piet Boon® flooring by Solidfloor collectie, kunnen dan virtueel in de foto geplaatst worden. Hierdoor wordt er real time een realistisch beeld verkregen van het uiteindelijke resultaat.

Welk design past beter in het interieur; een mooie stijlvolle strakke French Floor opgebouwd uit planken van drie wisselende breedtes in de stoere Chalk kleur. Of past een bijzondere visgraatpatroon opgebouwd uit lange en brede delen in zachte kleur Shell beter. Met de roomplanner wordt het al heel snel duidelijk. Er is keuze uit vijf verschillende dessins welke beschikbaar zijn in een mix van acht natuurlijke en aardse kleuren.

Voor degenen die niet kunnen wachten op de bewerkte foto van de eigen ruimte, er zijn foto’s van bestaande interieurs in de roomplanner geplaatst. De website is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar, en kruip in de huid van een echte designer.

Meer informatie is te vinden op: www.solidfloor.com/pietboon.



Solidfloor
Solidfloor is al jarenlang een toonaangevend Europees merk met een uitgebreide collectie hoogwaardige houten vloeren en bijpassende accessoires. Met zijn uitgebreide en eigentijdse gamma aan duurzame houten vloeren biedt Solidfloor interieuroplossingen voor elke smaak, stijl en wens. De collecties van Solidfloor lopen uiteen van klassiek tot modern. Houten vloeren van Solidfloor kenmerken zich door een duurzame kwaliteit. Niet voor niets geeft Solidfloor 25 jaar garantie op haar producten. Een actief uitgebreid partnernetwerk verkoopt Solidfloor in meer dan 30 Europese landen.



Meer informatie is te vinden op: www.solidfloor.com.

woensdag 7 maart 2012

VPL nieuwsvloer Februari 2012

                                                                                                 
De economie lijkt hier en daar iets aan te trekken. Nieuwbouw, waar de parketsector het toch voor een groot deel van moet hebben, blijft achter. Voordat de nieuwbouw weer op gang komt zijn wij een tijd verder. Het volgende scenario zou de waarheid kunnen worden. De parketsector krijgt dusdanig weinig werk en dus omzet dat er rigoureus gesaneerd moet worden. Saneringen die voorgaande shake-outs ver overstijgen. Noem het gerust een kaalslag. Als de nieuwbouw dan weer aantrekt, komt een nieuwe vloer, parketvloer, ook weer in beeld. Stel je voor dat er vanaf 2007 tot nu zo weinig parket meer is verkocht dat consumenten niet eens meer de latente behoefte hebben om parket aan te schaffen…… dat is erg.
Wat een doemscenario….. probeer als parketspecialist op de kaart te blijven. Door unieke formules en de extra service die u kunt verlenen met uw concept.  Zorg ervoor dat parket bij de potentiële consument op het netvlies blijft staan. Ga met uw bestaande klantenbestand aan de slag. Schrijf ze aan en biedt bijvoorbeeld onderhoudscontracten,  renovatie en / of aanpassing van de vloer aan de huidige tijdsgeest – lees trends- aan. Adverteer, neem deel aan regionale consumentenbeurzen, netwerk met medeondernemers, organiseer bijeenkomsten voor en met uw consumenten bij u in de winkel, werk samen met andere winkeliers uit uw winkelgebied.

Kortom houdt parket op kaart!

1.       VPL bestuur
Nu goed nieuws. VPL heeft 2012 effectief afgetrapt. Er zijn veel nieuwe leden bijgekomen. Het betreft bedrijven die kwaliteit in een hoog vaandel hebben en parket en houtenvloeren als hoofdproduct in hun assortiment voeren. Ook zijn er gesprekken met diverse toeleveranciers voor het bijzonder lidmaatschap én diverse gesprekken met bedrijven die lid willen worden van VPL. VPL gaat als vereniging een goed jaar tegemoet.


2.       VPL gremia en stakeholders

-          Sociaal Fonds Parket (SFP)

De CAO-onderhandelingen zijn in volle gang. VPL brengt samen met Alliance en Parketmeesters de problematiek in parketland en de consequenties daarvan goed in kaart. 


-          Commissie parket HBA

Publiekrechterlijke Bedrijfsorganisaties (PBO’s)  in Nederland worden naar alle waarschijnlijkheid opgeheven. Waarschijnlijk wordt er voor de noodzakelijke taken een gezamenlijke BackOffice opgetuigd, maar dat is het dan ook. HBA is een PBO. VPL analyseert hoe in de toekomst de legvoorschriften en de Code voor de parket voorgezet moeten worden.
 

-          Scholingscommissie

Het bestuur en secretariaat kijken terug op een goede dag, inHout. De bijzondere leden van VPL waren erg content met de organisatie van de dag. De opkomst was qua aantallen goed, maar de echte doelgroep ontbrak. Desalniettemin waren er drie aanmeldingen voor de opleiding parketteur.


-          Nederlandse Parketfederatie (NPF)

De opleiding voor onafhankelijk deskundige georganiseerd door de Nederlandse Parket Federatie staat bijna in de steigers. De eerste aanmeldingen van potentiële kandidaten zijn binnen. Medio augustus wordt concreet met de opleiding en het register gestart.
 

-          Bestuursvergadering SH&M

De kenniscentra in Nederland staan qua takenpakket onder druk. Zo ook SH&M. Het kennisinstituut zal aankomende jaren afgerekend worden op haar kerntaak: het toetsen en certificeren van leerbedrijven. Belangrijk dus. Is uw bedrijf al een erkend leerbedrijf? Ja? Heel goed. Nee? Neem contact op info@vplparket.nl.


-          SGC

Er is geen concreet nieuws van het SGC front.


3.       VPL gaat digitaal

-          Website

De VPL-webiste wordt druk bezocht. Consumenten, leden en potentiële leden weten de weg. Het is goed om te weten dat de VPL-ledenlijst frequent bezocht wordt. Niet alle (bescheiden) klanten zullen het tegen u zeggen dat zij via de website bij u zijn gekomen, maar onderschat de aantallen niet.


-          www.mijnvplvloer.nl

De aanmeldingen van consumenten stromen binnen via www.mijnvplvloer.nl. Een hit!
 

-          www.mijnvplwerkvloer.nl

De bezoekersaantallen van www.mijnvplwerkvloer.nl gaan langzaam omhoog.  Op deze site kunt u werk van collega VPL bedrijven vinden of juist medewerkers van andere VPl leden die in de zogenaamde “leegloop” staan.  Neem als lid VPL eens een kijkje. Wellicht staat er iets voor u tussen.


-          VPL hout je op de hoogte

Achter de schermen wordt druk gewerkt aan de website VPL hout je op de hoogte. De programmering is klaar, het is nu de kunst de juiste RSS feeds te zoeken en te vinden.
 

-          Blog

De persberichten stromen binnen op de VPL-blog. De bijzondere leden weten het communicatiekanaal te vinden. Als ze het nog niet ontdekt hebben dan beveel ik het bij deze nogmaals aan. Neem VPL op in uw perslijst. info@vplparket.nl.

-          Twitter

Het aantal volgers van VPL op Twitter blijft maar groeien. De parketsector is massaal aan het twitteren geslagen. VPL was voorloper. En dat merk je.


4.       VPL gaat terug naar parket

Het bestuur en secretariaat zetten stapje voor stapje richting parket en houtenvloeren. Zie ook de inleiding. Laat het mooie product parket tussen de oren blijven van de consument. Parket was en is gewoonweg de mooiste en sjiekte vloer die een consument zich kan wensen. 


5.       Nieuws van de VPL leden

Tot grote vreugde van het bestuur en het secretariaat pikt ’t Vloerenhuis te Putten na een jaar haar lidmaatschap VPL weer op. “VPL heeft grote meerwaarde voor mijn bedrijf”, geeft Pieter van Es aan.


Tevens is Excellent weer terug op het honk. Ook zij geven aan meerwaarde aan het VPL- lidmaatschap te beleven. Excellent zit nu in een prachtig pand in Bavel. De presentatieruimte voor bepaalde parketvloeren is uniek!
 

J.W. parketvloeren is na tientallen jaren CBW lid te zijn geweest overgestapt naar VPL. Het bedrijf wil graag bij een branchevereniging horen die iets voor de parketspecialist kan bieden. VPL kan dat.


Allen welkom!
 

6.       VPL in de pers
Het vaktijdschrift Ons Huis jaargang 70, nummer 2, 2012, heeft op basis van het jaarverslag 2011 een positief artikel geschreven over de toekomstplannen van VPL.






Sam Nierop Beste Praktijkopleider 2011

Op 5 maart  won Sam Nierop, werkzaam bij de Esdoorn te Wolvega de landelijke titel Beste Praktijkopleider 2011.  Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Abrona in Huis ter Heijde werden de winnaars Beste Leerbedrijf en Beste Praktijkopleider bekend gemaakt. De prijs is een initiatief van de minister van OCW.

Nierop is door Kenniscentrum SH&M voorgedragen na het winnen van de verkiezing in 2011 in de hout- en meubelbranche. Sam Nierop is praktijkopleider bij de Esdoorn, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van houten kindermeubilair. Volgens de jury is Nierop de Beste Praktijkopleider van Nederland omdat hij een natuurtalent is met een hart voor opleiden. Zijn ambitieuze houding en de energie die hij op zijn leerlingen overbrengt maakt hem een voorbeeld én ambassadeur voor alle jonge werknemers die de stap naar het praktijkopleiderschap willen maken.

Het juryrapport meldt ook zijn didactische aanpak: Sam zorgt voor structuur en overzicht voor student en onderwijsinstelling. En op allerlei vlakken zoekt hij verbetering. Sam werkt op een natuurlijk manier volgens de Triple P benadering: het handelen is gericht op People, Profit en Planet. Geen gekunsteld gedrag. Bij Sam komt alles uit eigen kracht en drive.

De andere genomineerde praktijkopleiders: Ton Buelens (Smits Machinefabriek ) en Lies Vos (Nijestee Woningcorporatie).

Beste Leerbedrijf 2011
De verkiezing was voor Kenniscentrum SH&M reuze spannend omdat ook de voordracht van Schilte Houtbewerking uit IJsselstein tot een nominatie leidde. Deze prijs werd uiteindelijk gewonnen door Aramis Alleewonen uit Roosendaal. De derde genomineerde was De Kraamvogel uit Amstelveen.

Praktijkleren onder de aandacht
Met deze verkiezing wordt aandacht gevraagd voor de belangrijke rol van de 223.000 erkende leerbedrijven en hun praktijkopleiders in Nederland. Leerbedrijven nemen gemiddeld de helft van de opleidingstijd van circa 500.000 mbo'ers voor hun rekening via stageplekken en leerbanen.