donderdag 15 september 2011

VPL Nieuwsvloer augustus 2011

Daar is de nieuwsvloer weer. VPL heeft veel complimenten ontvangen over de nieuwe naam van de nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is overigens qua hoeveelheid minder informatief dan gewoonlijk. Het is zomer en dan is er gewoonweg minder nieuws. Het nieuws wat er is, is ZEER BELANGRIJK. Het betreft de verlaging van de overdrachtsbelasting van nieuw aan te kopen woningen. Met deze informatie kunt u uw klant goed informeren en met de centen die de potentiële klant in zijn zak houdt, kan hij of zij wellicht die lang gekoesterde wens in vervulling zien gaan. Namelijk een echte parketvloer en geen surrogaat in de vorm van een “laminaatje”. 
1.       VPL bestuur

Het bestuur van VPL is met zomerreces. Er is dan logischerwijs ook geen nieuws. Wel heeft de voorzitter zijn oor te luister gelegd diverse partijen in het land en heeft de nodige input opgedaan om het in ontwikkeling zijnde beleidsplan te complementeren.

2.       VPL gremia en stakeholders

Ook bij de diverse gremia is het rustig. In september barst de hectiek weer los.

3.       VPL gaat digitaal

-          Website
De nieuwe website gaat nu echt bijna online.

-          www.mijnvplvloer.nl
Werk in uitvoering.

-          www.mijnvplwerkvloer.nl
Werk in uitvoering. Achter de schermen wordt erg hard gewerkt om www.mijnvplwerkvloer.nl in de lucht te krijgen.

-          VPL nieuwspagina
De naam van de VPL nieuwspagina is bekend: “HOUT je op de hoogte”. Het betreft een nieuwspagina waar u alle weetjes en feiten over vloeren, ondernemersnieuws etc. kunt lezen. Stel “HOUT je op de hoogte” in als startpagina en u hebt iedere dag een overzicht van al het belangrijke nieuws.

-          Blog
Content altijd welkom!

-          Twitter
De volgers blijven maar komen.

4.       VPL gaat terug naar parket
De leden VPL gaan dan ook weer parket verkopen! Hieronder staat een samenvatting van de verlaging van de overdrachtsbelasting bij aankoop van woningen. Wellicht kunt u uw potentiële koper volledig informeren en over de streep trekken.

Overdrachtsbelasting verlaagd naar 2%

De overdrachtsbelasting is verlaagd van 6% naar 2%. Dat heeft het kabinet vrijdag 1 juli besloten. De regeling gaat met terugwerkende kracht in vanaf 15 juni 2011.

Verlaging duurt één jaar

De overdrachtsbelasting wordt door de overheid geheven bij de aankoop van onroerend goed. Koopt u een woning, dan betaalt u overdrachtsbelasting. De verlaging naar 2% duurt tot 1 juli 2012. Met de verlaging hoopt het kabinet de woningmarkt een nieuwe impuls te geven.

Leveringsakte op of na 15 juni 2011 getekend bij de notaris?

De verlaging van de overdrachtsbelasting gaat met terugwerkende kracht in vanaf 15 juni 2011. Heeft u op of na die datum bij de notaris de leveringsakte getekend dan kunt u de teveel betaalde overdrachtsbelasting terugkrijgen. Voor de afhandeling hiervan kunt u contact opnemen met uw notaris.
1. Wanneer gaat deze maatregel in?
De maatregel gaat met terugwerkende kracht in voor woningen verkregen op en na 15 juni 2011. Het gaat hierbij om het moment van het ondertekenen van de akte bij de notaris.

2. Geldt de maatregel voor alle onroerende zaken?
Deze maatregel geldt alleen voor woningen en dus bijvoorbeeld niet voor bedrijfspanden. In het beleidsbesluit van 1 juli 2011, nr. BLKB 2011/1290M staat een nadere toelichting met voorbeelden.

3. Geldt deze maatregel ook voor: 2e woningen en/of recreatiewoningen?
Ja, deze maatregel geldt ook voor 2e woningen en recreatiewoningen.

4. Geldt deze maatregel ook voor verhuurde woningen?
Ja, deze maatregel geldt ook voor verhuurde woningen.

5. Geldt deze maatregel ook voor de grond waar de woning op staat?
Ja, de maatregel geldt ook voor de ondergrond en de tuin van de woning. Zie voor specifieke bijzonderheden onderdeel 3.1 van het beleidsbesluit.

6. Geldt deze maatregel ook voor garages/schuren/serres/uit- en aanbouwen?
Ja, mits deze zaken zich bevinden op het perceel van de woning. Zie voor specifieke bijzonderheden onderdeel 3.1 van het beleidsbesluit. Een garage in hetzelfde gebouwencomplex behoort ook tot de woning. Ligt de garage op een apart perceel dan kan het tarief van 2% toch worden toegepast als:
  1. de woning en de garage naast elkaar liggen en samen als één geheel te zijn beschouwen; en
  2. de woning en de garage tegelijkertijd aan u bij de notaris zijn overgedragen door dezelfde verkoper
In de andere gevallen is over de verkrijging van een garage 6% overdrachtsbelasting verschuldigd.

7. De overdracht van mijn woning was (kort) voor 15 juni, geldt deze maatregel ook voor mij?
Nee, de maatregel geldt niet voor u. De maatregel geldt alleen voor woningen die op of na 15 juni zijn overgedragen bij de notaris. Het gaat hierbij om de datum waarop de akte van levering bij de notaris is ondertekend. De datum van het tekenen van de 'voorlopige' koopakte is niet van belang. U kunt geen geld terugkrijgen.

8. Ik heb tussen 15 juni en 1 juli een woning gekocht en overgedragen gekregen bij de notaris, wat moet ik nu doen?
De maatregel is geldig voor alle woningen die verkregen zijn op of na 15 juni. De te veel betaalde overdrachtsbelasting krijgt u dus terug. Voor de afhandeling hiervan kunt u contact opnemen met uw notaris.

9. Mijn woning wordt niet alleen gebruikt als woning, maar ook deels als bedrijfsruimte, geldt deze maatregel dan ook voor mij?
Uitgangspunt is dat alleen over de waarde van het deel dat bestemd is voor bewoning 2% wordt toegepast. Is de oppervlakte van dit deel meer dan 90%, dan geldt de 2% voor het gehele pand. Voor specifieke vragen hierover kunt u ook bij uw notaris terecht.

10. Ik kan van de gemeente een stuk grond kopen dat ik als tuin ga gebruiken. Geldt de maatregel ook voor mij?
Nee, de maatregel geldt niet voor de aankoop van een los stuk grond. De maatregel heeft alleen betrekking op de verkrijging van de woning met bijbehorende grond. Bijkoop van losse grond is, net als bijvoorbeeld bijkoop van een losse garage, geen verkrijging van een 'woning'.

11. Ik heb een woning gekocht. De overdracht was op of na 15 juni 2011. De financiering gaat nog uit van 6% meegefinancierde overdrachtsbelasting. Ik betaal uiteindelijk maar 2% overdrachtsbelasting. Welke gevolgen heeft dat voor mijn eigenwoningschuld en voor mijn hypotheekrenteaftrek?
De lagere overdrachtsbelasting heeft geen invloed op uw eigenwoningschuld en beperkt uw hypotheekrenteaftrek niet. Dit geldt voor overdrachten op of na 15 juni 2011. De Belastingdienst gaat er daarbij vanuit dat banken en financieel adviseurs het mogelijke hebben gedaan om te bereiken dat bij overdrachten na 1 juli 2011 geen 6% overdrachtsbelasting meer meegefinancierd is.

12. Moet ik de minder betaalde overdrachtsbelasting (2% in plaats van 6%) gebruiken om mijn hypotheeklening af te lossen?
Aanwending voor aflossing ligt voor de hand. Uw bank kan u nadere informatie geven. De Belastingdienst stelt aflossing niet als eis.

13. Wat zijn de gevolgen voor box 3?
Als het besluit van 1 juli 2011 leidt tot een (hoger) positief saldo op uw bank- of spaarrekening op 1 januari 2012, is dat saldo een box 3-bezitting. Overigens bepaalt de wet dat ook contant geld een box 3-bezitting is.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten