donderdag 13 september 2012

Daling mbo-studenten hout- en meubelopleidingen onjuist


Diverse media publiceerden de laatste dagen over de relatief snelle afname van mbo-studenten in de techniekopleidingen. Daarbij is helaas foutief gemeld dat het aantal studenten in de opleidingen voor de hout- en meubelindustrie met 58 procent zou zijn teruggelopen.

Het is Kenniscentrum SH&M niet bekend waar deze cijfers op zijn gebaseerd.Er is eerder sprake van een lichte stijging in vijf jaar tijd. De media noemen het ANP als bron, die zich baseert op het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Kenniscentrum SH&M baseert zich op de landelijke cijfers van het ministerie van OCW, die gelukkig een heel ander beeld laten zien. Totaal 4111 mbo-studenten in de hout- en meubelopleidingen in 2007 en zelfs een lichte stijging in schooljaar 2011-2012 naar 4129. In de afgelopen vijf jaar is het aantal studenten redelijk constant, namelijk rond de vierduizend.

 

SH&M, werkgeversorganisaties en scholingsfondsen spannen zich al jarenlang in om voldoende jonge mensen te enthousiasmeren voor een opleiding en loopbaan in de hout- en meubelsector. Met de vergrijzing in aantocht wordt die inzet voor voldoende instroom nog relevanter.

 

Voor overzichten van leerlingaantallen op Shm.nl:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten