dinsdag 18 januari 2011

Nieuws opleiding II en III

Activiteiten binnen de Parketopleiding.
Op maandag  13 december zijn de niveau 3 leerlingen door Woca Nederland uitgenodigd om deel te nemen aan een cursus gericht op het aanbrengen en onderhouden van vloeren met Woca producten. Het is de bedoeling dat deze bijeenkomsten 4 a 5 x per jaar herhaald worden. Naast de niveau 3 leerlingen worden ook de reeds afgestudeerde Meester Parketteurs uitgenodigd.
Het doel van deze opfris cursussen is mede, dat zij ook na de opleiding blijven leren, om zo hun Meester titel te kunnen continueren.
Woca is de tweede in rij dit jaar, eerder zijn we zijn al bij Lecol geweest.
We zijn hartelijk met koffie ontvangen door Henk Laverman, en werden vervolgens voorgelicht over de verschillende oliën en lak afwerkingen met hun specifieke eigenschappen en voor- en nadelen.
Na deze voorlichting, kregen we een demonstratie over het bijhouden en reinigen van de vloer met Woca zeep. Er was ook genoeg ruimte voor eigen inbreng en vragen, zo hebben we op verzoek van de deelnemers zelf geolied met de patina discen en stukken eiken vloer met de Woca antiekloog behandeld en later afgewerkt. Veel aandacht hebben we gekregen voor het logen met diverse soorten loog en hun toepassingen om verschillende kleuren vloeren te verkrijgen. De leerlingen waren verrast welke resultaten er te bereiken waren met een enkel product. Al met al weer heel leerzaam. Wij willen graag Woca bedanken voor de uitnodiging en een leerzame dag.


Nieuwe vloer voor de theorieruimte Parketlokaal
Tijdens de praktijklessen in week 1 hebben de eerste jaars leerlingen van niveau 2 een prachtige parketvloer aangebracht in het nieuwe theorie lokaal. De opdracht vanuit school was dat alles zo min mogelijk geld mocht kosten. Naast het werken met een beperkt budget was het belangrijk dat de leerlingen voor deze opdracht moesten rekenen, meten, uitzetten, puzzelen en vooral: samenwerken.
De eerste dag hebben de jongens de tijdelijk vloerbedekking verwijderd. Daarna moesten de lijmresten worden weg geschuurd, wat een lastig karwijtje was, omdat er plakrommel tussen de wals en schuurpapier kwam en zich vast zette op de spanwals en daardoor in onbalans raakte. Ook de loopwielen en de zwenkwieltjes liepen vol met de latexlijm vermengt met schuurstof.
Het ontwerp is een groot blokpaneel geworden in Bamboe naturel met 5 blokken van karamel met een naturel ster daarin. We hebben ook gekozen voor een sierrand ook weer gecombineerd van karamel en naturel, alles stukken parket hebben de leerlingen zelf gezaagd.
Het zagen en leggen is door de jongens telkens netjes verdeeld zodat niet één persoon de hele tijd moest zagen of een ander alleen het legwerk moest doen. De volgende stap was het uitzetten van het blokpatroon en de banden zodat we wisten tot hoever we konden lijmen. De hart lijnen werden bepaald en de randen op 50 cm uit de muur. Nu kon het eerste blok gelegd worden, waarna de rest er molenwiekend omheen gelegd kon worden.
Omdat de meeste jongens geen of weinig ervaring hadden met het leggen van tapis parket hebben we de tweede dag veel aandacht besteed aan het juiste verlijmen( juiste lijmkam, lijm rilrichting onder het te leggen parket), het schieten ( Braitjes in de lengte richting van het hout, op de juiste plaats aan de kop van het parket, maar ook de hoeveelheid braitjes) Het aantrekken van de parketdelen onderling en het nakloppen van het parket.
Eind van de derde dag is er ook een stuk met dispersie lijm gewerkt, was voor de jongens ook een mooi leermoment om te zien wat een dispersie lijm met het hout doet m.b.t. het uitzetten, zwellen en schotelen. Met het afwerken, naschuren en stoppen hebben de leerlingen echt een topprestatie geleverd. Omdat we maar 4 dagen de tijd hadden wordt de vloer tijdens de volgende praktijkweek in mei verder afgewerkt.

1 opmerking: