dinsdag 11 januari 2011

Ondernemers opgelet! De personenvennootschap

LEUSDEN - In december 2009 heeft de tweede kamer het voorstel voor de Wet Personenvennootschappen (WP) goedgekeurd. Dit voorstel ligt nu ter goedkeuring bij de eerste kamer. De nieuwe wet is vooral belangrijk voor wie een vrij beroep uitoefent en lid is van een maatschap. Voor vennoten in een vennootschap onder firma (VOF) of een commanditaire vennootschap (CV) verandert er overigens ook het nodige. Zo ontstaan er extra mogelijkheden voor de personenvennootschap om als juridische eenheid op te treden.

De WP is een modernisering van de huidige wetgeving over de maatschap in het Burgerlijk Wetboek, die stamt uit 1838. De wetgever van toen had blijkbaar een goed gevoel voor de ondernemingspraktijk, gezien de levensduur van deze wettelijke bepalingen. Deze vernieuwing van een onderdeel van het Burgerlijk Wetboek was nog blijven liggen sinds de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek in 1992. Wat gaat het de kleinzakelijke markt en ondernemers in het vrije beroep brengen? In ieder geval geeft de nieuwe wet meer houvast om samenwerking en aansprakelijkheden goed te regelen in IB-ondernemingen.
Maatschap verdwijnt

De belangrijkste veranderingen zijn dat de maatschap, de VOF en de CV komen te vervallen en worden vervangen door een nieuwe rechtsvorm: de vennootschap. Hierin is het onderscheid tussen beroep of bedrijf niet langer van belang. Er zijn twee varianten: de stille en de openbare vennootschap. Een stille vennootschap kan zich naar buiten toe niet als eenheid presenteren. Iedere vennoot kan onder eigen naam en voor eigen rekening blijven werken. Het enige waarvoor een dergelijke constructie dient, is dat men kan regelen hoe bijvoorbeeld wordt omgegaan met het gemeenschappelijk gebruik van een pand, een secretariaat of goederen. Ook is er sprake van een afgescheiden vermogen. Dus inkomsten en uitgaven zijn verder ieder voor zich. Deze maatschapsvorm zal zeldzaam blijven, aangezien de meeste maatschappen zich nu juist wel als eenheid naar buiten toe willen presenteren, met gemeenschappelijk briefpapier, een gemeenschappelijke bankrekening en dergelijke.
Automatisch naar de openbare vennootschap
Als men niets doet, gaan de oude rechtsvormen automatisch over in de openbare vennootschap. Voor de huidige VOF en de CV maakt dat weinig verschil. Maar voor maatschapsleden is het opletten geblazen. Voor hen verandert er wel degelijk veel.
De openbare vennootschap wordt gevormd door vennoten die onder een gemeenschappelijke naam naar buiten willen treden met hun beroeps- of bedrijfsactiviteit. In de advocatenpraktijk en ook in veel medische beroepsgroepen is dit gebruikelijk.

De wet regelt dat vennoten de bevoegdheid krijgen om namens de vennootschap op te treden. In de oude maatschap moesten de maten elkaar daarvoor een volmacht geven.
Iedere vennoot wordt bovendien hoofdelijk aansprakelijk voor schulden aan derden van de gehele vennootschap. Dus ook voor de missers van zijn maten. In de maatschap was ieder slechts voor zijn deel aansprakelijk. In de nieuwe wet is duidelijk bepaald dat een nieuwe vennoot slechts gebonden is aan de schulden van de vennootschap die na zijn toetreding zijn ontstaan. Voor oude schulden kan de nieuwe vennoot dus niet langer opdraaien, zoals dat in de maatschap soms wel het geval was. Het is verstandig als maatschapsleden zich over de nieuwe wetgeving en eventuele aanpassingen in hun contract goed laten adviseren.

Evenals in de schuld krijgt iedere vennoot een gelijk aandeel in de winst, ongeacht de waarde van ieders inbreng. Dat zullen maatschappen niet altijd zo gewend zijn. Natuurlijk kan de openbare vennootschap zorgen dat de winstdeling en de onderlinge bevoegdheden precies zo geregeld worden als de vennoten wensen, door dit in een vennootschapsovereenkomst neer te leggen. De wet stelt daaraan echter wel grenzen. Eventuele beperkingen van bevoegdheden werken pas tegenover de buitenwereld als de vennootschapsovereenkomst is gedeponeerd bij het Handelsregister. Overigens moeten alle openbare vennootschappen voortaan zijn ingeschreven bij het Handelsregister! Dat is ook nieuw voor de maatschap. VOF en CV moesten dit al onder het oude regime. De openbare vennootschappen hebben tot 1 juli 2011 de tijd om zich in te schrijven.

Volgende keer: de Openbare Vennootschap met Rechtspersoonlijkheid (OVR)

Geschreven door
Haije Wind, Advocaat/teamleider ARAG Rechtsbijstand

Geen opmerkingen:

Een reactie posten