dinsdag 28 juni 2011

Campagne Ieder z’n vak! zet ambachtelijk vakwerk op de kaart

 Meer jongeren moeten kiezen voor de ambachtseconomie

 
Zoetermeer, 27 juni 2011 - Tot 2020 zijn in de ambachtseconomie minimaal een kwart miljoen nieuwe vakmensen nodig om aan de vervangings- en uitbreidingsvraag te kunnen voldoen. Vergrijzing en ontgroening treffen de ambachtseconomie dubbel. Veel ambachtelijke talenten leren het vak vooral in de praktijk tijdens stages en op leerwerkplekken in ambachtelijke ondernemingen. Oudere meesters dragen in de praktijk en op school kennis en ervaring over aan de nieuwe generatie vakmensen. Vandaag is op het Plein in Den Haag de campagne ‘Ieder z’n vak!’ gestart waarin echte ambachtsmensen uit een serie beroepen de hoofdrol spelen. Hier werden de eerste drie posters onthuld die de komende week in het straatbeeld zullen opduiken. De hoofdrolspelers: een fietsspecialist, een stratenmaker en een pâtissier. Zij laten zien wat er zonder hen ontbreekt.
 
Elrie Bakker, voorzitter HBA: “Als we nu niet voldoende jonge mensen opleiden ontstaat een groot probleem op de arbeidsmarkt van de ambachtseconomie. Helaas kiezen te weinig talenten voor het ambacht. Daarom neemt het HBA namens 36 ambachtelijke branches maatregelen om de ambachtseconomie aantrekkelijker te maken voor jongeren en andere talenten. In deze campagne laten echte ambachtsmensen de waarde van hun vak zien. In de komende weken kunnen alle ambachtslieden hun waarde laten zien met hun eigen campagneposter en zo één van de vele gezichten van de campagne worden.”
 
Ieder z’n vak!
De campagnestart werd verricht door Elrie Bakker (HBA) en Linde Gonggrijp (directeur van FNV Zelfstandigen en lid van het Platform Ambachtseconomie). Zij onthulden samen met een aantal ambachtslieden de eerste campagneposters. Zij lanceerden ook de speciale website www.iederzijnvak.org. Hier kunnen ambachtsmensen hun eigen campagneposter maken en zo ook een van de gezichten van de campagne worden. De campagnestart is de opmaat voor een publiciteitscampagne die uitmondt in de Nacht van het Ambacht op vrijdagavond 2 september; een avondbijeenkomst waar branches, ondernemers, politiek en publiek met elkaar in discussie gaan over belangrijke thema’s binnen de ambachtseconomie.
 
Over het HBA
Het Hoofdbedrijfschap Ambachten vertegenwoordigt 36 ambachtelijke branches die samen werk bieden aan 300.000 mensen. Het HBA stimuleert, in nauwe samenwerking met de betrokken brancheorganisaties en vakbonden, het vakmanschap en ondernemerschap in de aangesloten branches en wil de ambachten en de ambachtseconomie positief op de kaart zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten