donderdag 25 april 2013

Marktaandeel duurzaam geproduceerd hout nagenoeg verdubbeld

Het marktaandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd gezaagd hout en plaatmateriaal op de Nederlandse markt is in de periode 2008 tot en met 2011 toegenomen van 33,5% naar 65,7%. Het marktaandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd papier en karton bedroeg in 2011 32,8%. ´Een zeer bemoedigend resultaat voor de instandhouding en kwaliteit van bossen wereldwijd. Bovendien draagt het bij aan de positionering van hout als milieuvriendelijke grondstof. Het kritiekpunt op hout dat het bijdraagt aan bosvernietiging wordt immers in één klap weggenomen´, aldus Patrick Jansen, directeur Stichting Probos.

 ´Deze enorme stap voorwaarts betekent echter niet dat we achterover kunnen leunen. Het ultieme doel is immers om 100% aantoonbaar duurzaam geproduceerd voor al het hout en houten producten op de Nederlandse markt te bereiken. Een aantal productgroepen zoals gezaagd tropisch en gezaagd gematigd loofhout blijft met respectievelijk 39% en 22,8% flink achter. Dit terwijl certificering van verantwoord bosbeheer met name ook in het leven is geroepen om in de tropen een verschil te maken. Hier is dus nog werk aan de winkel. Niet alle productgroepen zijn meegenomen in dit onderzoek, zoals kant-en-klare houtproducten als tuinmeubilair. Daardoor is nog weinig zicht op het aandeel duurzaam binnen deze productengroepen, maar de heersende mening is dat het aandeel aantoonbaar duurzaam geproduceerd hier relatief laag is´, aldus Patrick Jansen.

De resultaten komen voort uit de marktmeting die door Stichting Probos in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is uitgevoerd. Duurzaam geproduceerd hout en papier/karton is binnen de marktmeting gedefinieerd als: hout en papier en karton dat aantoonbaar afkomstig is uit bos dat is gecertificeerd volgens een certificeringsysteem dat is geaccepteerd binnen het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid op basis van de inkoopcriteria voor duurzaam geproduceerd hout (Timber Procurement Assessment System, TPAS), van de Nederlandse overheid. Op dit moment zijn dat de certificeringsystemen FSC[1] en PEFC[2], m.u.v. het Maleisische certificeringssysteem MTCS.

De volledige resultaten van de marktmeting zijn te vinden in het rapport ´Duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt in 2011´ dat via www.probos.nl is te downloaden.[1] Forest Stewardship Council (FSC)
[2] Programme for the Endorsment of Forest Certification (PEFC)

1 opmerking:

  1. Hii
    Bedankt voor het delen Krono.I vond dit bericht aan iedere informative.It zijn is ook zeer nuttig voor elk lichaam.

    BeantwoordenVerwijderen