dinsdag 1 maart 2011

Activiteiten binnen de Parketopleiding

In navolging van de succesvolle bezoeken aan Lecol en Woca, zijn op maandag 14 februari de niveau 3 leerlingen en Meester Parketteurs door Bona Benelux uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop, gericht op het aanbrengen en onderhouden van vloeren met Bona producten en materialen
Het doel van deze opfris cursussen is mede, dat de Meester Parketteurs ook na de opleiding blijven leren, om zo hun Meester titel te kunnen continueren.
We zijn hartelijk ontvangen door Erik, Klaas en Nico, en werden vervolgens voorgelicht over de verschillende lak afwerkingen met hun specifieke eigenschappen en voor- en nadelen.

Eerst hebben we een levendige discussie gevoerd over vloerverwarming en hoe de producten van Bona hier bij te gebruiken. Ook kregen we les in wat hout doet bij verschillende temperaturen van de vloer en de invloed van luchtvochtigheid en omgevingstemperatuur. Daar stonden de meeste wel van te kijken. Nico had dat allemaal mooi in grafieken en tabellen weergegeven zodat alles heel snel duidelijk was. Naast vloerverwarming kwamen we natuurlijk ook op vloerkoeling, gelijk is het misverstand uit de wereld geholpen dat de vloer werkelijk veel graden kouder gekoeld mag worden dan de omgevingstemperatuur. Dat is meestal maar 2 graden, anders krijg je condens vorming.
Naast de wijze les over vloerverwarming en koeling kwam natuurlijk het Bona assortiment ter sprake; van de primers overgaand naar de egaline, de lijmen en de lakken .
Speciaal is er even stil gestaan bij de Silaan lijmen (voor- en nadelen, verschil met de MS lijm) wat bij de deelnemers tot verassende inzichten heeft geleidt.  En paar deelnemers waren niet overtuigt of er genoeg lijm op de vloer kwam te zitten. Maar bij controle met een lijmkam bleek dat er ruim voldoende op zat. We hebben ook een oefening gedaan met de Opti Spread, hoe je goed moet voegen en welke lak er bij sterk werkende vloeren het best toegepast kan worden.
De laatste les ging over de problemen met lak aanbrengen op Kambala. Minerale zouten veroorzaken problemen. Deze zouten worden door het water in watergedragen lakken gestimuleerd.
Door de Amberseal  wordt dit procedĂ© sterk verminderd.

Al met al weer heel leerzaam. Wij willen graag Bona bedanken voor de uitnodiging en een afwisselende, leerzame dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten