dinsdag 19 oktober 2010

Parketmeester

OPLEIDING MEESTER PARKETLEGGER MINIMAAL VIJF JAAR GEGARANDEERD
Dubbel goed nieuws over de opleiding Meester Parketlegger die ROC Midden Nederland Gildevaart in Nieuwegein aanbiedt. Onlangs hebben de eerste examenkandidaten na drie jaar studie hun certificaat in ontvangst mogen nemen. Bovendien is de belangstelling voor de in 2008 gestarte opleiding, die tot nu toe een pilot project was, zo groot dat het voortbestaan ervan voor de komende vijf jaar gegarandeerd is. Daarnaast blijven de bijna al twintig jaar bestaande twee opleidingen voor niveau 2 gewoon bestaan.

De meestertitel is weggelegd voor parketleggers die niveau 3 van de parketopleiding met goed gevolg hebben doorlopen. Omdat de ontwikkelingen in het parketvak snel gaan, wordt van de Meester parketleggers verlangd dat zij zich regelmatig aantoonbaar laten bijscholen of om de twee jaar een examen doen. Degenen die niet aan deze eisen voldoen, verliezen hun titel.

EVC
Parketleggers, die al werkervaring hebben maar nog niet de gevraagde theoretische scholing hebben genoten, kunnen aan de opleiding deelnemen na het volgen van een EVC-traject. Het HBA project Gekwalificeerd Ambacht heeft de ontwikkeling van het EVC-traject mogelijk gemaakt. VPL, VPVB, CBW-Mitex, FNV Bouw, CNV Vakmensen, Stichting Hout & Meubel en Kenniscentrum Handel en Woonwerk zijn als partners toegetreden om dit EVC-traject handen en voeten te geven. Groot pluspunt is dat het EVC-certificaat niet op zichzelf staat, maar naadloos aansluit op de reguliere opleiding Lerend Werken bij ROC Midden Nederland Gildevaart.

Positieve spiraal
De branche en het HBA, dat nauw betrokken is bij de opzet van het EVC-traject, willen met deze aanpak een positieve spiraal in de branche tot stand brengen. Om te beginnen, zal de kennis van de gemiddelde parketlegger stijgen. Hij zal daardoor werk van hogere kwaliteit leveren. Daardoor ontstaat een duidelijk verschil tussen kwalitatief hoogwaardige parketbedrijven en prijsstunters en wordt de markt voor de consument transparanter. Dat zal voor meer parketbedrijven reden zijn hun parketleggers weer naar school te sturen om deze titel te behalen. Waarmee de cirkel rond is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten