vrijdag 1 oktober 2010

VPL nieuwsbrief september 2010

ALV
Maandag 4 oktober is het zover:  dan staat de ALV van de VPL  voor de deur. Het bestuur en de secretaris zijn druk met de voorbereidingen om er een interessante middag van te maken. Na het behandelen van de agenda vertelt de heer Henk van der Duim meer over Twitter, LinkedIn, het optimaliseren van uw eigen website en www.mijnvplvloer.nl. Dit alles gebeurt in een workshopvorm. Komt allen!
De ALV vindt dit keer plaats bij BONA, Hulswitweg 6, te Haarlem. Aanvang 14:00 uur.
BTW
Inmiddels is er duidelijke berichtgeving over de BTW-tarieven. Hieronder treft u een bericht van de belastingdienst aan.

Verbouwen van woningen

Het renoveren en verbouwen van woningen ouder dan 2 jaar valt tijdelijk onder het 6%-tarief. Het 6%-tarief geldt alleen voor werkzaamheden die u afrondt op of na 1 oktober 2010 en vóór 1 juli 2011. Het 6%-tarief geldt alleen voor de arbeidskosten, niet voor de meegeleverde materialen.

Voorbeelden renovatie en verbouwing

Wilt u weten of uw werkzaamheden tijdelijk onder het 6%-tarief vallen? U vindt een overzicht met voorbeelden in de nieuwsbrief Belastingdienst actueel voor ondernemers. U vindt daar ook voorbeelden van werkzaamheden die niet tijdelijk onder het 6%-tarief vallen.

Totaalbedrag splitsen

Brengt u 1 bedrag in rekening voor arbeid en materialen voor de verbouwing? Dan moet u dit bedrag splitsen om 6% btw over de arbeidskosten te kunnen berekenen. U maakt een splitsing in arbeidskosten en materialen op basis van wat in uw branche een gebruikelijke verhouding is. Is dat niet mogelijk? Dan splitst u het totaalbedrag door de kostprijs van de materialen te berekenen. Daarbij geldt het volgende:
  • in eigen productie gemaakte materialen telt u op bij de materiaalkosten (ook de arbeidsuren)
  • overheadkosten mag u evenredig verdelen over de arbeid en de materiaalkosten
Over de materialen brengt u 19% btw in rekening. Over het andere deel brengt u 6% btw in rekening.

Op welke facturen mag u het 6%-tarief toepassen?

U past het 6%-tarief toe op werkzaamheden die u afrondt op of na 1 oktober 2010 en vóór 1 juli 2011. Rondt u in deze periode de werkzaamheden af en hebt u vóór 1 oktober 2010 al deelfacturen verstuurd met het 19%-tarief? Dan mag u het 6%-tarief toepassen op de definitieve factuur. Stuurt u tussen 1 oktober en 1 juli deelfacturen, maar rondt u de werkzaamheden af na 30 juni 2011? Dan moet u het 19%-tarief toepassen op alle facturen.
U mag het 6%-tarief ook in rekening brengen aan een woningcorporatie. Het 6%-tarief geldt ook als u als hoofdaannemer het werk uitbesteedt aan een onderaannemer.
Wat precies?
Het aanbrengen/vernieuwen/onderhouden van vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel
(gaan) uitmaken van de woning. Onder vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel uitmaken
van de woning worden ook vloeren begrepen, die zodanig zijn aangebracht dat verwijdering
daarvan schade toebrengt aan de vloer als geheel. Bedoeld worden betonnen gietvloeren,
plavuizen, tegels, sommige parketvloeren en dergelijke.
Let op!
De leverancier moet het verlaagde tarief aannemelijk maken. Dat betekent dat hij in zijn
boekhouding een verklaring voegt van de opdrachtgever dat de woning voldoet aan de eis dat de
woning ouder is dan twee jaar na het tijdstip van eerste ingebruikneming.
Rol VPL
VPL maakt voor u een calculatiemodel. U kunt op een eenvoudige manier de diverse BTW-tarieven  invoeren en materialen van de arbeidsuren onderscheiden.
Scholing
Er  zijn inmiddels 29 leerlingen die de parketopleiding II of III volgen, eerste én tweedejaars. Zoals het er nu naar uitziet is de parketopleiding veilig gesteld voor dit én volgend jaar.
Bij belangrijk nieuws:
Belangrijke nieuwsitems worden voortaan per post, e-mail en Twitter gecommuniceerd.
Per post: het duurt altijd 1 of 2 dagen voordat de post bij u in de bus valt, maar dan heeft u de belangrijke informatie ook zwart op wit.
Per e-mail:  communiceren per e-mail gaat super snel. VPL heeft echter niet van iedereen een e-mailadres. U kunt een e-mail sturen naar info@vplparket.nl en dan heb ik uw gegevens voor razendsnelle berichtgeving.
Via Twitter: ook dat gaat heel snel; deze berichten hebben alleen een beperkte lengte, namelijk 140 teksttekens.
Aandacht voor de volgende instrumenten:
Ter aanvulling op uw professionele bedrijfsvoering wijzen wij u nogmaals op een aantal onmisbare managementinstrumenten voor uw organisatie.
-          Code van het parketbedrijf
 ; gebruik het en u zult zien dat u snel en effectief de puntjes op de i zet aangaande uw bedrijfsvoering.
-          EVC; meld u kandidaten aan!
-          CAO; is al in uw bezit
-          Leveringsvoorwaarden; u heeft ze inmiddels in huis.

Interne VPL aangelegenheden
Ledenwerving
Via diverse (digitale) projecten gaat VPL in 2011 leden werven. Als u ideeën heeft, geef ze aan ons door!  U kunt ook uw vakbroeders kennis laten maken met de voordelen van het VPL- lidmaatschap.
De vernieuwde website van de VPL is in de lucht. Hebt u al een kijkje genomen? Naast actuele informatie staan er op de website ook foto’s van diverse evenementen. Ook het bestuurdersdeel is nu operationeel. De bestuursleden kunnen daarmee nog sneller hun informatie delen, ontsluiten en tot zich nemen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten